Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Mentes Konyha Ételallergiásoknak

Habkönnyű gyümölcsös desszertek télen is

2015. január 25. - Mentes Konyha

habkonnyu_gyumolcsos_desszert_blog_harmas.jpg

Télen is készíthetünk gyümölcsös desszertet akár szezonális gyümölcsökből, akár mélyhűtött nyári finomságokból. Három habkönnyű desszertet mutatunk: málnával, naranccsal, illetve szederrel. Mindhárom gluténmentes, laktózmentes édesség.

Túrógaluska málnaöntettel

Gluténmentes, laktózmentes

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

turogaluska_malnaontettel_blog_kis.JPG

Hozzávalók a galuskához:
5 dkg laktózmentes vaj
fél csomag vaníliás cukor
25 dkg laktózmentes túró
2 egész tojás
2 csapott evőkanál házilag darált porcukor
5-6 csapott evőkanál garantáltan gluténmentes kukoricadara (a túró nedvességtartalmától függően)
4 csapott evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
Az öntethez:
30 dkg  friss  vagy mélyhűtött málna
3 csapott evőkanál házilag darált porcukor
Információk:
A vaj laktóztartalma alacsony, egyéni tűrőképesség alapján kell a hozzávalót kiválasztani.
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Elkészítése:
- Gépi habverővel habosra keverjük a tojások sárgáját a 2 evőkanál porcukorral, a  vaníliás cukorral és a vajjal.
- Kis adagonként hozzáadjuk a túrót, és azzal együtt keverjük ki.
- Fakanállal eldolgozzuk benne a kanalanként hozzáadott kukoricadarát és a rizslisztet.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a tésztába.
- Fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
- A málnát turmixgépbe tesszük a levével ás a porcukorral együtt. Egy-két percig turmixoljuk, majd átpasszírozzuk, hogy ne legyen magja.
- Alacsony hőfokon 5-6 percig főzzük.
 - Csipetnyi sóval vizet forralunk. Két evőkanállal formázva galuskákat készítünk a galuska tésztából, és a forrásban lévő vízbe tesszük. Egyszerre ne főzzünk sokat!  Kicsit tovább kell főzni, mintha szokásos túrógombócot készítenénk, mert a kukoricadara később fő meg. Ha hamarabb kivesszük a vízből, a galuska széteshet, a dara pedig kemény marad.
- Kis tálakra elosztjuk a málnaöntet felét, ráhelyezzük a túrógaluskákat, majd a többi mártást is mellé, illetve a tetejére öntjük. Mentalevéllel, málnaszemekkel díszíthetjük.

Recept és fotó: © Sz. Banadics Éva
http://www.etelallergia.hu/turogaluska_malnaontettel.htm

Narancskrém

Gluténmentes, laktózmentes

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával

narancskrem_kis_blog.jpg

Hozzávalók 2 nagy kehelyhez:
3 db vegyszeres kezelés nélküli narancs
1 kávéskanál kristálycukor
3 dl gluténtól és tejtől mentes rizsital
4 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
6 dkg házilag darált porcukor
1 dl laktózmentes tejszín, vagy gluténtól és tejtől mentes növényi tejszín
4 dkg glutén- és laktózmentes csokoládé
2 kávéskanálnyi gluténtól, tejtől, tojástól mentes narancslikőr (kihagyható gyermekeknek és az alkoholra, vagy a likőr összetevőire érzékenyeknek)
- Néhány levél citromfű a díszítéshez
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Mivel a citrusfélék héját különböző vegyszerrel kezelik a romlás megelőzésre, ezért csak vegyszeres kezelés nélküli, házilag termesztett, vagy bio citrusfélék héja használható fel ételek ízesítéséhez. Csak házilag darált porcukrot használjunk! A készen vásárolt porcukor glutént tartalmazhat.
Elkészítése:
- 1 narancs héját lereszeljük, összekeverjük 1 kávéskanál kristálycukorral és félretesszük a díszítéshez.
- 1 narancsot megtisztítunk, szétbontunk és a gerezdeket egyenként 2-3 darabra vágjuk. Fagylaltos kelyhekben
szétosztjuk. Kelyhenként 1-1 kávéskanálnyi narancslikőrrel is meglocsolhatjuk, ha nem vagyunk allergiásak
annak összetevőire.
- 2 narancs levét kifacsarjuk és megszűrjük.
- A rizsitalban simára keverjük a rizslisztet, hozzáadjuk a narancslevet és gőz fölött krémet főzünk belőle. Még
melegen hozzáadjuk a porcukrot és olvadásig keverjük.
- A tejszínt felverjük, és a kihűlt krémbe forgatjuk.
- A krémet a narancsdarabokra kanalazzuk.
- A tetejét megszórjuk a cukrozott narancshéjjal és reszelt csokoládéval.
- Citromfűvel díszíthetjük, jól behűtve tálaljuk.

Recept és fotó: © Szegedi Éva.
http://www.etelallergia.hu/etelek/narancskrem.htm

     Szedres turmix

Gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes

szedres_turmix_kis_blog.JPG


Hozzávalók személyenként:
2 dl gluténtól és tejtől mentes szójajoghurt
2 evőkanál friss vagy mélyhűtött szeder
1 mokkáskanálnyi házilag darált porcukor
Minden esetben ellenőrizze a felhasznált alapanyagok összetételét!
Akik nem érzékenyek a laktózra és a tejfehérjére, azok natúr kefirrel is készíthetik.
Elkészítése:
- A szójajoghurtot, a szedret, a porcukrot összeturmixoljuk, poharakba öntjük, majd szederrel díszítjük.
Recept és fotó: © Szegedi Éva
Receptjeink itt is megtalálhatók: www.etelallergia.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mentes-konyha.blog.hu/api/trackback/id/tr447105639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása